WAT DOET U? 

Wat doet u in deze coronatijden? Hoe vult u de dagen? Stuur het ons toe, misschien kan het ook anderen inspireren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

IETS VOOR U? 

gepost 02/12/2020

Advent 2020 - elke dag een lichtje

een suggestie van Jenny en Jean Humblet

Maak kennis met Pieter Vandeveire, de leraar gamba van Jean, en diens leerlingen. 

Door corona zien ze alle kerstconcerten afgelast. Om die leegte een beetje op te vullen vatte één van de leerlingen het idee op om elke dag van de advent een video met muziek en een verhaal te posten.

Het resulteerde in een SCHITTERENDE online adventskalender. 

Lees hieronder de brief waarin ze hun initiatief bekend maakten. U vindt er meteen de link in waar u al de fragmenten kan bekijken en beluisteren. 

STERK AANBEVOLEN

Beste familie, vrienden en kennissen, 
 

Het is misschien wat vroeg om nu al een kerstkaart of nieuwjaarswensen uit te sturen. Maar toch brengen wij jullie al ons lichtje. Een lichtje in de vorm van een digitale, culturele adventskalender.

Hiermee willen we in deze sombere corona-tijd elke dag een lichtje verspreiden gedurende de volledige adventsperiode. Een lichtje voor iedereen die het verdient, voor iedereen die een steuntje nodig heeft, voor iedereen die er van zal genieten en voor de artiesten. 

Vanaf 29 november 2020 kan je elke dag een nieuw filmpje met een muziekstuk en een verhaal vinden op

https://www.newview.be/advent

en dit wel 26 dagen lang!

Met op kerstdag als bonus een compilatie van alles. 

Wij zouden het heel fijn vinden, wanneer je ons lichtje mee verspreidt, zodat we zo veel mogelijk mensen kunnen doen stralen.

Alwin, Kristin, Sander, Jolan en Aaron

Veel luisterplezier! 

gepost 01/12/2020

Beluister Radio Toneelhuis

LOCKDOWN RADIO VANUIT DE BOURLA!

 

In normale omstandigheden zou de voorstelling WACHTEN OP GODOT nu lopen in de Bourla. Maar niets is wat was, zeker niet in de cultuursector. De acteurs van Olympique Dramatique blijven echter niet wachten tot de theaterzalen weer open mogen. Elke dinsdag en donderdag zijn ze 'in the air' om een inkijk te geven in wat hen bezighoudt, te vertellen waar ze inspiratie uit putten of waar ze nu aan werken. Soms in de vorm van een gesprek, soms lezen ze fragmenten uit theaterteksten, soms draaien ze plaatjes… kortom alles wat radio nu eenmaal doet. 

Zo lezen ze in aflevering 1 het toneelstuk De kale zangeres van Ionesco (met Tom Dewispelaere, Stijn Van Opstal, Nico Sturm, Koen De Sutter en Tom Van Dyck. 

In aflevering 2 hoort u de tekst van de gruwelpoppenkast voor volwassen kindjes Meneer, de zot & tkint van Jan Decorte  (met Tom Dewispelaere, Nico Sturm, Koen De Sutter en Tom Van Dyck).

Aflevering 3 is een eresaluut aan Wannes Van de Velde en lezen ze Gilgamesj, een van zijn theaterteksten voor de poesjenellen. De volkse taal, de zotte toestanden en de hilarische figuren spreken nog steeds tot de verbeelding. Niemand minder dan Jan Decleir leest mee!

In aflevering 4 geeft Guy Cassiers een inkijk in de twee projecten waaraan hij momenteel werkt. De artistieke ploeg van April geeft een voorsmaakje van de voorstelling, en Leonard Nolens leest voor uit eigen werk, een sneak preview van de voorstelling Nolens.  

Vanavond (01/12/2020) volgt aflevering 5.

 

Tune in op RADIO TONEELHUIS, elke dinsdag en donderdag om 20u vanuit de Bourla voor een nieuwe uitzending, OF herbeluister de afleveringen nadien als podcast wanneer het u het best uitkomt, vanuit uw luie zetel of ergens onderweg.

Veel luistergenot!

 

Intunen of herbeluisteren kan via de site van Het Toneelhuis. 

gepost 30/11/2020

Luister naar de vernieuwde literaire canon

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelden de nieuwste versie van de literaire canon voor. Van Karel ende Elegast tot Het verdriet van België, van Elckerlijc tot De avonden, van Lucifer tot De Kapellekensbaan. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! 50 boeken die je gelezen moet hebben. 50 boeken die ons literair erfgoed vormen. 

Meer informatie over de literaire canon vindt u op de website van KANTL.

Voor De Standaard der Letteren boog zich telkens een schrijver over één zelfgekozen werk uit die vernieuwde literaire canon. Een tekenaar liet zich voor de cover inspireren door datzelfde werk. Klara maakte er podcasts rond die kan je nog altijd beluisteren. Elke podcast wordt ingeleid met een cartoon en een korte omschrijving. 

 

Zelfs als u niet van plan bent om ze te beluisteren, is het toch de moeite een oog te werpen op de lijst. Misschien geraakt u hier en daar toch over de drempel om even te luisteren. 

 

Veel luisterplezier. 

gepost 04/11/2020

Plant de lente!

Weinig is hoopvoller dan bloembollen planten. In oktober,november, als de dagen kouder worden, vorst zich aankondigt, het duister al in de late namiddag begint te vallen en de warmte van binnen behaaglijker is dan ooit. 

 

De keuze aan voorjaarsbloeiende bloembollen is schier eindeloos. Neem nu alleen nog maar die tulpen, ontelbaar zijn ze, de soorten, de kleuren. 

 

Tulpen, hyacinten, narcissen, alllium, irissen, sneeuwklokjes, anemonen, krokussen, tulpen, amaryllis, ranonkels, lelietjes van dalen... 

Plant ze, in volle grond in de tuin, in potten en manden om her en der neer te poten. Ze maken gegarandeerd blij. Straks, als de dagen terug lengen en alles hopelijk ook terug weer wat normaal wordt.

ERG LEUK OM TE DOEN 

MET DE 

(KLEIN) KINDEREN

gepost op 02/11/2020

Luister een hele herfstvakantie lang elke dag LIVE naar Het Boekenfeest van radio 1 

In een gelegenheidsstudio in Antwerp Expo ontvangt Ruth Joos de hele herfstvakantie dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur – geflankeerd door telkens een ander boekengezicht van Radio 1 – een resem auteurs, illustratoren, bekende lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan het woord. Zo is er elke dag een 'literaire luisteraarsvraag'. Op de eerste dag, op Allerzielen, gaat ze – toepasselijk – op zoek naar rouwpoëzie.

Dagelijks programma

Van maandag tot vrijdag is Ruth Joos er, met aan haar zijde achtereenvolgens Lieven Van Gils, Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet en Sven Speybrouck. Allemaal fervente lezers, elk met hun eigen en aparte interesses. Dat zorgt voor een brede waaier aan thema's en gasten.

Van leesbevordering bij jongeren, over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en Afrolit, tot assisen en debuteren in tijden van corona. Ook bij de gasten is diversiteit het codewoord. Debutanten, illustratoren, gevestigde waarden, literatoren, non-fictieauteurs en bekende lezers: iedereen krijgt zijn plaats aan tafel. Als extraatje brengt elke gast een boekentip mee.

Ook de luisteraar praat mee, met elke dag een bijzonder boek uit zijn of haar collectie. Op het einde van de week wint één gelukkige luisteraar alle boeken die besproken of getipt zijn.

 

Hebt u de uitzending gemist? Geen probleem, herbeluisteren kan op:

https://radio1.be/het-boekenfeest-van-radio-1-een-hele-herfstvakantie-lang-luisteren-en-lezen#boekenbeursradio1 

 

WIN 1,5 m BOEKEN!

De hele week lang komen auteurs langs met hun eigen werk en boeken waar ze dolenhousiast over zijn. Al die boeken worden verzameld op een anderhalvemeter boekenplank. En u kan die plank winnen. Hoe? Heel simpel. Deel een foto van hoe u Het Boekenfeest viert met de hashtag #boekenfeest. Versier uw boekenkast, organiseer een leesclubje met uw bubbel, bak een taart in boekenthema, bouw een fort van boeken, breek een leesrecord,... Kortom: vier mee op uw manier. Op het einde van de week kiest een onschuldige en grondig ontsmette hand de origineelste foto. De winnaar krijgt alle boeken èn de boekenplank opgestuurd. 

 

Bekijk ze alvast hier, die boeken op die boekenplank. 

https://radio1.be/anderhalve-meter-boeken-dit-zijn-de-titels#podcast 

bron radio1.be

gepost op 28/10/2020

Deelnemen aan een online activiteit van Davidsfonds Academie

Hebt u vandaag (28/10/2020) ook de mail ontvangen van Davidsfonds Academie? De mail bericht u over nieuwe cursussen online.

Al eens deelgenomen aan zo'n e-cursus? Dan weet u hoe het moet.  Vertelt u ons in dat geval ook iets over uw ervaring met een online cursus? We zijn benieuwd. Alvast bedankt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

U aarzelt? Klik op deze link Probeer de gratis e-cursus en ondervind in deze gratis e-cursus hoe zo'n cursus verloopt.

 

Overtuigd? U bent maar 1 klik verwijderd van de onderwerpen die u interesseren en die u niet wil missen. Specialisten op het terrein nemen u op sleeptouw.  

Ga meteen naar https://www.davidsfondsacademie.be/academies/ of klik in de mail van 28/10/2020 op de link naar de cursus. Koop hem aan online. Volg gewoon de aanwijzingen op het scherm. Na aankoop ontvangt u de code die u nodig hebt op het moment dat u de cursus wil volgen.   

Hoor alles over de  Amerikaanse Presidentsverkiezingen van een kenner

Webinar door prof. Kerremans

31/10/2020 - 11.00 - 12.20

kostprijs: €14

Duik in de geschiedenis, naar de 12e eeuw! Verbaas u over deze boeiende tijd.

cursus prof. Janssens

op elk moment beschikbaar

kostprijs €20 

Erheen vliegen zal niet lukken op dit moment, maar vanuit je zetel kan het wel. Reis naar Peru, over de Andes, tot bij de Inca's 

archeologe A.Valgaeren is je gids

op elk moment beschikbaar 

kostprijs €18

De vrouwen in het leven van Hitler. 

Historicus G.Goris vertelt er u alles over. 

 

op elk moment beschikbaar 

kostprijs €10 

Een WEBINAR is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Het neologisme "webinar" is een porte-manteau van de woorden "web" en "seminar". Deelnemers kunnen het seminar rechtstreeks op hun eigen computer volgen en de spreker zien en horen. (Wikipedia)

De cursus over de Amerikaanse Presidentsverkiezingen is zo'n WEBINAR. U ziet en hoort prof. Kerremans, u kan hem zelfs vragen stellen (als u dat zou willen). 

Op https://www.davidsfondsacademie.be/academies/worden nog tal van andere cursussen aangeboden. Ga zeker kijken!

Lukt het u niet alleen? Hebt u hulp nodig?

Geef ons een seintje via info@davidsfondsbeverenzuid.be,  we snellen ter hulp. 

gepost op 27/10/2020

Luisteren - Podcast - 21 november 2020

Sprekend Waasland

Illustratie: Charlotte Severeyns

Voor alle liefhebbers van podcasts en luisterverhalen!

De Erfgoedcel Waasland wil samen met de Wase erfgoedorganisaties het erfgoed in onze regio promoten!

Op 21 november 2020 lanceren De Erfgoedcel en Cultuurtuin Waas de podcast 'Sprekend Waasland'.

10 rasvertellers bewerkten oude Wase volksverhalen tot 10 verrassende vertellingen. Hou dus de komende weken de communicatiekanalen van Cultuurtuin zeker in de gaten! #SprekendWaasland

 

Volg het op https://www.facebook.com/CultuurtuinWAAS/

gepost op 27/10/2020 - Lutgarde Van Raemdonck

OM TE DOEN TOT EN MET 11/11/2020

Hou je van de Boekenbeurs? Zet een boek voor je raam!

Ook dit jaar vindt de Boekenbeurs van 1 tot 11 november plaats in de vertrouwde Antwerp Expo, maar niet in de fysieke vorm zoals we die kennen. VRT en Boek.be slaan de handen in elkaar om het boek elf dagen volop onder de aandacht te brengen via interviews en reportages op het online platform vrt.nu die worden uitgezonden vanuit Antwerpen. Klik hier voor meer info daarover.
 
Graag wil de stad Antwerpen fysiek zichtbaar maken dat Antwerpen een stad is die van boeken en de Boekenbeurs houdt en roept  iedereen op om tijdens de periode van 1 tot 11 november een boek voor hun raam te zetten dat ze graag hebben gelezen. Neem een foto van je raam met boek en deel het op de facebookpagina van Antwerpen Leest waar we alle foto’s verzamelen.
 
Antwerpen Leest verloot 10 boeken ‘Het stad in mij’  van gewezen stadsdichter Maud Vanhauwaert onder de inzenders.
De winnaars worden op 11 november bekend gemaakt.

 

Herbeluister De Liefhebber met Peter De Wilde

Kent u De Liefhebber op Klara? Katelijne Boon duikt elke zaterdag van 10 tot 12 uur in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, voorzitter van de European Travel Commission én sedert 2017 ook voorzitter van Davidsfonds Cultuurnetwerk, kwam ook aan de beurt.

Wat zijn muzikale passies zijn, vertelde hij op 17 oktober 2020 in De Liefhebber.

Beluister het hier. 

 

https://klara.be/herbeluister-de-liefhebber-met-peter-de-wilde 

Doe het Groot Dictee alsnog, vanuit uw zetel

De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden is u ontgaan? U wou wel deelnemen, maar u zag de verplaatsing naar de BIB niet zitten? U hebt er ook niet aan gedacht om die avond online uw spelling te testen?

Geen nood. U kan het alsnog hier en nu doen. Klik op onderstaande site, Radio 1-stem Sofie Lemaire leest voor.

Succes!  

https://www.standaard.be/cnt/DMF20201006_05006151 

Deelgenomen?

Hoe hebt u het ervan afgebracht? Benieuwd. Stuur ons een reactie! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Neem deel aan een lezing van Leesgroep Sint-Niklaas  

Leesgroep Sint-Niklaas organiseert ook dit jaar weer interessante lezingen in de Stedelijke Openbare Bibliotheek, St.NIklaas. 

 

FEBRUARI 2021

09/02/2021 om 20 u, BESPREKING 'Gekroonde hoofden', Jan Pauwels, door Paule Bosch, in aanwezigheid van de auteur. 

25/02/2021 om 20 u, LEZING, 'Stijn Streuvels, de meester van het Lijsternest. De mythe en de schrijver.' door Marc Van Kerchove, doctor in de letterkunde. 

APRIL 2021

20/04/21 om 20 u, BESPREKING 'De twaalf stoelen', Ilja Ilf & Jevgeni Petrov door prof.dr.Piet Van Poucke, hoofddocent Russisch aan de Universiteit Gent 

JUNI 2021

30/06/21 om 20 u, BESPREKING 'Het land dat nooit was', Maarten Van Ginderachter, Koen Aerts & Antoon Vrints, door Koen Verstraeten

 

Deelnemen aan de lezingen kan, ook al bent u geen lid van de Leesgroep Sint-Niklaas. Reserveren moet, het aantal plaatsen is beperkt door de coronamaatregelen. Doe het tijdig, de lezingen/besprekingen hebben veel succes. 

Contactpersoon: Roland De Meerleer, T 0484 40 83 70, r.demeerleer@telenet.be 

HEBT U EEN SUGGESTIE VOOR DEZE RUBRIEK ?

 

WANDELEN - FIETSEN - KOKEN - TUINIEREN - CURSUS ONLINE - LEZINGEN - ...? 

Alles wat de moeite waard kan zijn om te doen of uit te proberen, komt in aanmerking.

Laat het ons weten.

Deel deze info