ARCHIEF NIEUWSBRIEVEN - april 2021

april 2021

Beste Davidsfondsvrienden,

 

Zondag vieren we het feest van Pasen.

Pasen het feest van de verrijzenis, geloof in nieuw leven na de dood.

Ik schenk jullie dit mooie paasgedicht geschreven door Rutger Kopland

 

Al die mooie beloften

De grazige weiden, de stille wateren,

ik heb ze gezocht en inderdaad

gevonden, ze waren nog mooier

dan mij was beloofd,

prachtig.

 

En in dit liefelijk landschap de zoon

van de maker, aan een boom genageld,

maar geen spoor van geweld

of verzet, alleen maar

vrede, rust.

 

Zijn lege ogen kijken het landschap in,

om zijn mond spelen eeuwige vragen,

waarom dan, wie ben je,

waar was je, …

 

Zonder verwijt, hij moet hebben geweten

wat er zou gaan gebeuren,

ik heb geen antwoord.

 

Rutger Kopland

 

Verrijzenis:

De natuur houdt het ons voor, de zon schijnt, de vogels fluiten, alles straalt levensdrift uit.

Laat ons dit koesteren en de hoop op betere tijden niet verliezen.

Wat gebeurde er in de maand maart?

 

Wat de JuniorJournalist wedstrijd betreft werden er in Haasdonk de prijzen – boeken uiteraard - uitgedeeld. Annelies Tock, de jeugdschrijfster die in Haasdonk woont, besliste dat Steffen Verhofstede de laureaat van de wedstrijd werd. Steffen is leerling van het vijfde leerjaar van de VBS (W)onderwijs. Hij schreef een werkje met als titel: ‘De blijvende schat op een onbewoond eiland’. Dit werkje werd naar Leuven gestuurd om daar mee te dingen naar de hoofdprijs uitgereikt door DF-nationaal op zondag 25 april ’21.

Op onze website vinden jullie alle informatie over deze wedstrijd, de namen van alle winnaars, foto’s van de prijsuitreiking door de leerkracht en de tekst van het winnende opstel.

 

We kregen een 10-tal suggesties doorgestuurd over al het moois uit onze eigen regio. Suggesties waar we volgend jaar zeker mee aan de slag zullen gaan. Waarvoor hartelijk dank. Alle inzendingen vinden jullie terug op onze website.

Een onschuldige kinderhand bepaalde ook nu de winnaar…. En die is: François Seghers! François is natuurgidsen actief betrokken bij de vzw Hortus ter Saksen, hij wil ons – volgend werkjaar – graag laten kennismaking met de verborgen schoonheid van Hof ter Saksen. Hij ontvangt het boek ‘Beveren, Heerlijk land aan de Schelde’.

 

De winnaar van onze wedstrijdvraag van de maand, die je vindt op de website, is Marc Jegers. Hij ontvangt het prachtige boekje ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. Ook deze maand vinden jullie daar een nieuwe wedstrijdvraag.

 

Aanbevolen!

Nu het zo prachtig weer is en de Corona ons verplicht het heil in eigen regionen te zoeken, wil ik jullie graag twee activiteiten voorstellen:

Davidsfonds Burcht organiseert namelijk een wandelzoektocht in samenwerking met de gemeente Zwijndrecht en de bibliotheek. Alle info, waaronder de vragenbundel en het antwoordblad, vind je op www.davidsfondsburcht.be. Deelname aan de zoektocht, die plaatsvindt tot en met 31 mei 2021, is gratis.

In bijlage vinden jullie ook een uitnodiging van vzw De Klaproos, zij organiseren een Deci-Belle wandeling te Kallo. De volledige opbrengst gaat integraal naar de bewoners en gebruikers van De Klaproos.

Twee aanraders lijkt me.

 

Wat de leesgroep Haasdonk betreft, wij blijven ijverig verder lezen. Vorige maand bespraken we het boek ‘Octopus Dei’ geschreven door Aster Berkhof. We lazen dit boek naar aanleiding van het overlijden van de 100-jarige Aster Berkhof. Een ‘oud’ boek dat toch nog erg actueel bleek. Het verslag van onze ‘zoom’ bespreking vinden jullie op onze…………

Op maandag 26 april gaan we weer ‘zoomen’ en dan bespreken we het boek ‘En uit de bergen kwam de echo’ geschreven door Khaled Hosseini. Wie graag leest en graag zijn leeservaringen deelt, van harte welkom.

Ook de vroegere afdeling Kallo-Melsele heeft een leesgroep, de verantwoordelijke hiervoor is Jean Humblet.

 

En wat brengt de toekomst?

Nu de uitnodigingen voor de vaccinatie stilaan bij iedereen in de brievenbus vallen, ziet de toekomst er toch iets hoopgevender uit.

Daarom durven wij nu ook plannen te maken voor volgend werkjaar en… We beloven jullie een spetterend jaar, vol met verassingen, met heel veel kansen om samen te genieten van cultuur!

 

Dan rest me enkel jullie het allerbeste toe te wensen, geniet van het Paasfeest en van elkaar. En dan wil ik eindigen met de wijze woorden van Voltaire:

 

Ik heb besloten gelukkig te zijn,

Want dat is goed voor de gezondheid.”

 

 

Lutgart Van Raemdonck

In naam van DF Beveren-Zuid

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.