HOME > DAVIDSFONDS BEVEREN-ZUID > VOORBIJE WERKJAREN > SEIZOEN 2020-2021 > De Stichtingen van Joos Vijd in perspectief geplaatst

DE STICHTINGEN VAN JOOS VIJD in perspectief geplaatst - LEZING 

 

door Dr Hannelore Franck 

Joos Vijd heeft niet enkel het bekende Lam Gods nagelaten, hij zorgde ook in Beveren voor een indrukwekkend nalatenschap. Zo stichtte hij er onder andere een passantenhuis, dat later zou uitgroeien tot het Wilhelmietenklooster. 

Maar waarom spendeerde Joos Vijd zoveel geld aan religieuze en liefdadige doelen? Wat dreef de middeleeuwers hiertoe en wat wilden ze ermee bereiken? 

In deze lezing werpt dr Hannelore Franck een licht op de complexe realiteit achter deze stichtingen. Religieuze, liefdadige, sociale, economische en politieke motieven komen samen in de praktijk van stichtingen en schenkingen, waardoor die een unieke kijk bieden in de middeleeuwse leefwereld. 

Dr Hannelore Franck studeerde af als master in de geschiedenis in 2013 aan de KU Leuven. Haar eindverhandeling onderzocht de connectie tussen de memoriezorg en armenzorg in het laatmiddeleeuwse Gent. Specifiek werd de H.-Geesttafel van de Onze-Lieve-Vrouweparochie onderzocht. Dit eindwerk resulteerde tevens in het artikel Memoria et Caritas in de Handelingen van de Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent. Ze behaalde tevens haar diploma Cultuurmanagement aan de UAntwerpen in 2014.

Momenteel werkt ze aan haar doctoraat onder leiding van prof. dr. Paul Trio over de laatmiddeleeuwse stad Brugge. Ook hierin staat de wisselwerking tussen de armen- en memoriezorg centraal. 

Impressies 

32 mensen schreven zich in,

19 mensen kwamen ook effectief opdagen,

waaronder nogal wat leden van Davidsfonds Beveren-Zuid. 

WANNEER donderdag 15 oktober 2020 - 20 uur

WAAR polyzalen CC Ter Vesten, Gravenplein 2, 9120 Beveren 

INSCHRIJVEN via tickets.tervesten@beveren.be of T 03 750 10 00

ORGANISATIE Erfgoed Beveren, Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren en Davidsfonds Beveren-Zuid 

Was u erbij op donderdagavond 15 oktober 2020? Hebt u genoten van de lezing? 

Wil u er iets over kwijt? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.