Home > Aanbevolen > Het beeld > Man in a boat

gepost 22/01/2021

Man in a boat, 2002

Eenzaam zit hij daar, in zichzelf verzonken. Erg realistisch weergegeven en toch helemaal niet van deze wereld. 

Alles aan de man lijkt echt: het haar, de spieren, de manier waarop hij gesculpteerd is, tot in het kleinste detail wordt die illusie gecreërd. 

Zelf zegt de kunstenaar'my characters are in that land of make-believe, to some extent, in which they seem realistic, yet are also objects in a room'.

Hij plaatst zijn personages in een wereld die echt lijkt. Tot op zekere hoogte ogen ze hyperrealistisch en toch zijn het objecten die hij doelbewust plaatst in een ruimte. 

Zijn personages zijn te groot of te klein voor de situatie die hij oproept. De (echte) boot bijvoorbeeld is veel te groot voor de kleine mens erin, die de boot onmogelijk aankan. Er is geen zeil, geen roeispaan, geen roer die de koers mee zouden kunnen bepalen. Het maakt de kleine man weerloos. 

Daarmee ligt de weg open voor tal van interpretaties. 

Een bleke, naakte man, kleiner dan levensgroot, zit in het voorste deel van een roeiboot. Hij houdt de armen gevouwen, oogt vermoeid en staart argwanend voor zich uit. Zijn blik wekt nieuwsgierigheid, je vraagt je af wat er door zijn hoofd gaat. 

Het is niet duidelijk waar hij heen gaat of waar hij vandaan komt. De boot met hem erin lijkt op drift, letterlijk én figuurlijk. 

De setting van de boot in een ruimte zonder water maakt het tafereel nog meer ambigue. 

 

foto's © A place called space

Mueck maakte het kunstwerk 'in residence' in de National Gallery in Londen, in de periode 2000-2002. 

De kunstenaar,  Ron Mueck

© Public Delivery

BIOGRAFIE

Ron Mueck werd geboren in Melbourne, in 1958. Als zoon van Duitse ouders die speelgoedmakers waren toen ze naar Australië emigreerden, groeide hij op tussen poppen en andere schepsels, zag hoe ze gemaakt werden en begon als vanzelf te experimenteren met materialen en technieken. 

Een echte kunstopleiding kreeg hij niet. Hij begon aanvankelijk te werken als etalagist maar maakte meer en meer carriére met het maken van poppen en marionetten voor film en televisie.  Hij werd er erg handig in en werkte o.a. mee aan Sesamstraat en de Muppet Show. 

In 1977 exposeert hij voor het eerst een sculptuur, Dead Dad, in de Royal Academy, London, als onderdeel van de tentoonstelling 'Sensation', geput uit de kunstverzameling van Charles Saatchi.  Het werd het opstapje naar de kunstwereld met talloze solotentoonstellingen in o.a. Sao Paulo, Parijs, Berlijn, Washington, Haarlem, Venetië, waar hij naam maakte met zijn hyperrealistische beelden in diverse afmetingen, van heel groot tot minuscuul klein, die hij minutieus uitwerkt met o.a. silicone en fiberglas  

Mueck woont en werkt momenteel in Londen. 

THE BIG MAN

© I lobo you

IN BED

© Gamma-Rapho via Getty Images

100 GIANT SKULLS

© Thalmaray

MASK II

© Het Parool

BOY, 1999

© Worldpress.com

YOUNG COUPLE, 2013

© Reuters.com

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.