HOME > AANBEVOLEN > LEZEN > ACTUALITEIT > 100 jaar De Witte

gepost 11 november 2020

Hebt u nog ergens een exemplaar liggen van 'De Witte' van Ernest Claes?

 

De kans is groot dat het om een uitgave gaat die al wat jaren op de teller heeft. Honderd jaar geleden verscheen het boek voor het eerst, het kende onmiddellijk een groot succes en werd het bekendste en meest populaire werk van Ernest Claes.

Al voor 1910 schreef Claes een paar verhalen rond 'De Witte', die verschenen in verschillende tijdschriften of die hij voorlas tijdens studentenbijeenkomsten van De Violier, het literaire genootschap dat Claes en andere literair geïnteresseerde medestudenten hadden opgericht in Leuven.

Hij kreeg het werk echter moeilijk gepubliceerd, sommige fragmenten werden als 'te onzedig en ongepast' bestempeld. In 1920 was de eerste oplage, verlucht met illustraties van Jos Leonard, dan toch een feit. Na enkele maanden was het al uitverkocht. In latere drukken verscheen het boek met tekeningen van Felix Timmermans, ze zouden voor altijd geassocieerd worden met 'De Witte' en met Claes. 

Op 5 november 2020, 100 jaar na de eerste uitgave,  verschijnt de schelmenroman De Witte van Ernest Claes (1885-1968) in een feesteditie. Het is de 128ste druk bij de oorspronkelijke uitgever, Wereldbibliotheek. Het boek wordt in Zichem voorgesteld.

Hoewel het boek precies honderd jaar oud is, is het nog steeds uiterst leesbaar en aansprekend, vol optimisme, levenslust en met een hoofdrol voor literatuur’, meldt de uitgever. (jap)

De 'moderne' Witte van Zichem

In de zomer van dit jaar werd n.a.v. het jubileum ook al een stripverhaalversie uitgebracht

In het stripalbum heeft de Zichemse tekenaar en auteur Tom Huybrechts de fratsen van de Witte van Zichem geactualiseerd. "De Witte is in een modern jasje gegoten. Zo rijdt hij met een skateboard en zijn kwajongensstreken zijn aangepast aan de dag van vandaag. Pastoor Munten komt ook nog aan bod, maar ook hij is wat met zijn tijd meegegaan", vertelt Huybrechts.

Als het aan Huybrechts ligt, maakt hij een hele reeks stripalbums van de Witte van Zichem. "Voorlopig heb ik één album gemaakt, in eigen beheer, maar als het aanslaat, komen er zeker meer."

Het stripalbum van de Witte van Zichem is onder meer te verkrijgen bij de tekenaar zelf via  Facebook.

 

bron Jana Smeets voor Radio 2

Het jubileumluisterboek

N.a.v. het jubileum wordt er ook een luisterboek op de markt gebracht, Michaël Pas spreekt het in. Dat is geen toeval, hij speelde mee in de verfilming van het boek door Robbe de Hert in 1979. 

HET VERHAAL 

Ludovicus 'Lewie' Verheyden, negen jaar oud, woont met zijn moeder, vader en twee broers (Heinke en Nis) op een boerderij in Zichem. We schrijven begin 1900.  Zijn moeder is een zachte vrouw maar ziekelijk,  zijn vader ziet hij meestal enkel 's middags tijdens het eten. Hij geeft Lewie regelmatig een pak slaag voor diens kattenkwaad. Heinke en Nis kunnen het niet laten om Lewie te pesten.

Lewie gaat niet graag naar school, zijn strenge meester hanteert lijfstraffen bij het minste wat er gebeurt. Het liefst van al haalt Lewie kattenkwaad uit: stelen of aftroggelen van geld bij zijn broers, het pesten van de hond van zijn schoolmeester, het stelen van sigaretten bij winkelier Boon, zich opzettelijk ziek maken door een volledige ui te eten om niet naar school te moeten gaan, het vernielen van vogelnesten, de andere familieleden wijsmaken dat er nog geen zout op de aardappelen is (waardoor deze tot drie keer worden gezouten),... De straffen volgen zich op. Als hij, tegen het verbod van zijn moeder, toch gaat zwemmen in de Demer en die er toch op uitkomt, neemt ze zijn kleren mee. Voor Lewie zit er niets anders op dan naakt naar huis terug te gaan. 

Het boek De leeuw van Vlaanderen is een keerpunt in zijn leven, hij ontdekt de kracht van de literatuur en gaat zo op in het verhaal dat hij zichzelf "de nieuwe leeuw van Vlaanderen" noemt en de Guldensporenslag naspeelt. Als hij dertien jaar is, beslissen zijn ouders dat hij moet gaan werken op het land. Hij verzet zich hevig en gaat op zoek naar ander werk, in de drukkerij van de abdij van Averbode.

bron Wikipedia

HET BOEK ONLINE LEZEN?

Dat kan! 

OVER ERNEST CLAES 

Ernest Claes (1885-1968) is een van de grote namen uit de Vlaamse literatuur en wellicht ook een van de populairste. Hij was vooral een heimatschrijver, Zichem was zijn stek. Hij werd er geboren en schreef er zijn leven lang verhalen, streekromans, duizenden brieven en vele dagboeken (die hij later zelfs herschreef). 

Hoe populair en groot hij ook was in zijn tijd, zijn werk is anno 2020 nagenoeg alleen nog in de bibliotheek of tweedehands te verkrijgen. Met de 100e verjaardag van De Witte is er onrechtstreeks ook weer wat aandacht voor zijn schrijverschap, maar het stemt hoe dan ook tot nadenken. 

Zijn populariteit heeft vooral te maken met het feit dat zijn boeken de weg vonden naar de bioscoop en de televisie. Met de streekroman “De Witte” uit 1920, over de avonturen van een stroblonde ondeugende boerenjongen, gooide Ernest Claes hoge ogen. Er zijn 127 drukken van verschenen. Het boek werd twee keer verfilmd, in 1934 door Jan Vanderheyden - als eerste verfilmde Vlaamse boek ooit -  en daarna nog eens in 1980 door Robbe De Hert met Eric Clerckx in de hoofdrol. Die film wordt nog geregeld vertoond.

 

Van 1969 tot 1972 zond de toenmalige BRT ook de legendarische tv-reeks “Wij, heren van Zichem” uit, gebaseerd op “De Witte” en op andere boeken van Ernest Claes. Met acteurs als Luc Philips, Dora van der Groen  of Jenny Tanghe, het bekende liedje "Wij zijn de mannekes van plezier" in de generiek en nooit geëvenaarde kijkcijfers is het in het geheugen gegrift van velen.

 

Andere werken van Ernest Claes (vaak in omnibussen uitgegeven) zijn: “De vulgaire geschiedenis van Charelke Dop”, het dierenverhaal "Floere het fluwijn" of “Wannes Raps” en “Jeroom en Benzamien”, ook bewerkt tot een tv-reeks.

 

Ernest Claes bleef in WO II onder de Duitse bezetting in het parlement werken als ambtenaar, ging op uitnodiging op reis naar Duitsland en was actief in het collaborerende VNV, als "stille soldaat", volgens historicus Bruno De Wever. Na de oorlog werd Claes voor de krijgsraad gebracht wegens collaboratie, maar vrijgesproken. 

 

bron Kristien Bonneure in 2018, voor radio 1

Een paar extraatjes 

Luister hier naar Ernest Claes zelf, die vertelt over de twee kloosterzusters die de kleuterschool leidden waar hij zelf terecht kwam.

http://www.ernestclaesgenootschap.be/photo_gallery/audio_1_MMeMV.html 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.