gepost 29/01/2021

Gedichtendag 28 jan 2021

Gedichtendag is dé start van de Poëzieweek. Kranten en media pakken uit met tal van initiatieven .... 

'We zijn 364 dagen per jaar bezig met rellen en bagatellen en koppen snellen, maar één dag in januari werpen we onze schamperende alledaagsheid van ons af en vieren we de wapenstilstand van de weemoed via rijmwoorden: poëziedag. (... )  Wat zeker is: poëzie leidt niet tot vrolijkheid. Toch niet bij mij.Was ik een boom, ik was een treurwilg.

(...) Maar poëzie leidt tot zoveel meer: ontroering, herkenning, inzicht, begrip, wijsheid en nog zeventien andere begrippen van de zachte berm.

Die kant van onszelf die wij meestal zo goed verstoppen dat we hem nauwelijks nog terugvinden als wij hem nodig hebben.De mens is, in de woorden van André Malraux, immers niet wie hij zegt te zijn, maar wel wat hij verbergt. Op zo’n poëziedag geven we tijdelijk openheid van zaken en stroomt de giftige delta van de sociale media over van de gevatte dichtregels en de in welluidende kwatrijnen verstopte droefenis.

Waardoor ik er dan weer tegen kan: door gedeelde smart blijft minder dan halve smart over, zelfs als het maar over 280 tekens gaat.

De volgende dag stinkt het riool weer op volle kracht.'

in zijn column in De Morgen Zeno zaterdag 30/01/2021

"Hunkeren om weer samen te zijn":

De luisteraars van Radio 2 werden opgeroepen om samen een gedicht te schrijven. "We kunnen elkaar nu niet knuffelen, dus moeten we op een andere manier laten zien dat we om elkaar geven. Met woorden in plaats van met kussen. Gedichtendag is hier de ideale gelegenheid voor. Zo kunnen we op een originele manier zeggen dat we er voor elkaar zijn.”, klonk het. 

En zo geschiede....

 

Martine Tanghe droeg het gedicht voor dat zich in de loop van de dag ontwikkelde

Lees en beluister het HIER

In Het Nieuwsblad kreeg de huisdichter Evarist Ganzelever het woord

 

Nous sommes ensemble

samen

tegoare

ik hier

gij doare

Nous sommes ensemble, peut-être

met twee

wij

soms drie

gedachten zijn vrij

Nous ne sommes pas ensemble

volmaakt alleen

ik

gij

juist als voorheen

Bij wie wil jij dichter komen? 

Het boekenplatform van de VRT LangZullenWeLezen lanceerde samen met Radio 2 en het Poëziecentrum een oproep: "Bij wie wil jij dichter komen?"

Een jury selecteerde vijf inzendingen, vijf verhalen waar dichteres Maud Vanhauwaert op af ging.  Ze richtte de koffer van haar auto in als  gedichtenbibliotheek en koos voor elk verhaal een geschikt gedicht uit. 

Dat gedicht leverde ze aan huis, op die manier bracht ze mensen samen. 

 

LEES ER HIER MEER OVER

gepost 14/01/2021

Wat doet in moeilijke en eenzame tijden meer deugd dan mooie en troostende woorden? Poëzie benoemt wat we zelf vaak moeilijk kunnen verwoorden en brengt ons zo bijeen. Geen wonder dus dat het thema van de Poëzieweek dit jaar SAMEN is.

 

LEES MEER

Poëzieweek is het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Literaire organisaties, scholen, bibliotheken, boekhandels, media, … Iedereen doet mee! Elk jaar staat poëzie centraal tijdens de laatste week van januari.

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. Een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen zorgde ervoor de donkere januaridagen in Vlaanderen en Nederland een poëtische invulling kregen.

De campagne van de eerste Gedichtendag in 2000 werd afgetrapt met de verkiezing van het mooiste gedicht. Na een breedgedragen stemcampagne haalde ‘Denkend aan Holland’ van Hendrik Marsman het van onder meer ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff.

Bij elke editie werd aan een dichter gevraagd om 10 gedichten te schrijven die aansloten bij het thema van Gedichtendag. De eerste Gedichtendagbundel werd geschreven door Toon Tellegen. Later volgden onder meer nog Hugo Claus, Tom Lanoye, Remco Campert, Judith Herzberg, Antjie Krog, …

Door het grote succes van de Gedichtendag werd in 2013 beslist om Gedichtendag uit te werken tot een volledige Poëzieweek. Hierbij aansluitend werd de Gedichtendagbundel omgedoopt tot het Poëziegeschenk.

Met een bundeling van grote en klein poëzie-activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

Het Poëziegeschenk

Tijdens de Poëzieweek wordt iedereen naar goede gewoonte getrakteerd in de deelnemende boekhandels op het Poëziegeschenk.

Het Poëziegeschenk wordt in 2021 geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi.

Het geschenk wordt vormgegeven door Jelle Jespers.

Het thema is ‘Samen’ en de titel van het Poëziegeschenk 2021 is SAMEN AL T’HOPE.

bron poezieweek.com

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.